Zoek & boek

Waarom jij op je eentje op bikepackingvakantie moet gaan

Bikepacking is een combinatie van biketouring en backpacking. Met je fiets en zo min mogelijk bagage verken je afgelegen plekken. Je trekt de natuur in en je overnacht in de wildernis of waar de weg je brengt. Het is behoorlijk uitdagend en daarom is het vaak een groepsgebeuren, maar je kan ook op je eentje op een bikepackingvakantie gaan. Alles over bikepacking en geschikte fietsen lees je in het Bikester Magazine. Wij focussen op het reisgedeelte en hebben het over bikepacken op je eentje.

Houd enkel rekening met jezelf

Een bikepackingvakantie is behoorlijk uitdagend. Je moet lange ritten maken en veel gerief meesleuren. Hoewel het motiverend kan zijn om met een groep te reizen en ondanks het feit dat groepsreizen zeker voordelen hebben, heeft alleen bikepacken toch het voordeel dat je op je eigen tempo reist. Je fietst op het tempo dat jij wil en je beslist zelf wanneer het tijd is om te rusten of verder te gaan. Al een hongertje om 11.00 uur? Dan stop je en eet je. Al vermoeid om 16.00 uur? Dan stop je en rust je. Je moet je niet forceren en je kan van de rit genieten. Natuurlijk kan je in een groep ook rekening houden met elkaar, maar het wordt allemaal toch wat ingewikkelder en het zorgt al snel voor frustraties.

Tijd om na te denken

Als je alleen op bikepackingvakantie gaat, heb je alle tijd om even halt te houden bij mooie bezienswaardigheden. Of net niet, als je daar die dag geen zin in hebt. Tegelijkertijd ervaar je unieke stiltes en kan je je hoofd nog eens helemaal leegmaken. Je hebt de ruimte om na te denken, zonder dat je voortdurend de tijd moet vullen met praatjes. Nog beter dan nadenken? Niet nadenken. Je geest gewoon wat rond laten dwalen, tot je kan genieten van het moment. Pas als je voldoende lang alleen bent in de natuur, wil dat nog eens lukken. Het heeft iets therapeutisch en je moet het gewoon eens proberen.

Eenvoudiger om overnachtingsplekken te vinden

Bikepacken is altijd avontuurlijk. Van tevoren weet je niet waar en wanneer je gaat slapen. De ene keer zal je in je eentje kamperen, terwijl je een andere keer kan overnachten in een schuur. Met hoe meer mensen je rondreist, hoe moeilijker het wordt om ergens te overnachten. De capaciteit van gratis bikvakzones is bijvoorbeeld beperkt en mensen bieden makkelijker onderdak aan een of twee personen aan dan aan grote groepen. Ervaringsdeskundigen beamen het: als je alleen op bikepackingvakantie gaat, word je sneller aangesproken en ben je toegankelijker voor een praatje.

Een extra portie avontuur en spanning

Een solo-bikepackvakantie is veel avontuurlijker. Je bent volledig op je eentje aangewezen en je moet zelf je boontjes zien te doppen. Het gevoel van onzekerheid geeft je op een of andere manier een kick. Je hebt bovendien telkens het gevoel dat je het helemaal zelf hebt gedaan en dat je zelf op je bestemming bent aangekomen. En daardoor is de voldoening veel groter.

Arnoud van Arendonk
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

In 5 stappen naar een onvergetelijke fietsvakantie voor singles

In 5 stappen naar een onvergetelijke fietsvakantie voor singles

Reizen als single biedt een unieke kans om de wereld op jouw eigen tempo te ontdekken....
Tips voor een zorgeloze vakantie met je viervoeter

Tips voor een zorgeloze vakantie met je viervoeter

Ben je meer en meer na aan het denken over het boeken van een vakantie met...
Single reis van het jaar

Single reis van het jaar

Single reizen wint de laatste tijd snel terrein op de traditionele groepsreizen. Een van de belangrijkste...
Breakloose

Breakloose – Relaxte surfvakanties in Zuid-Europa

Let op: Breakloose is Flowtrack geworden. Bezoek de website van Flowtrack. Toe aan wat tijd voor jezelf in een...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod single reizen voor je…