Backpacken in Australië: welk visum moet je aanvragen?

Het moet één van de grootste voordelen zijn van het single bestaan: de absolute vrijheid. Je hoeft geen verantwoording af te leggen en kan gaan en staan waar jij wilt. En dat terwijl het grote avontuur jou toelacht. Het is dan ook niet geheel verwonderlijk dat zoveel singles naar Australië trekken, waar ze niet alleen op de stranden vertoeven maar ook een centje bijverdienen. Ook wij plaatsten een single vakantie naar Australië met stip op nummer één.

Ben ook jij van plan om te backpacken in Australië? Zorg er dan wel voor dat je een geschikt visum aanvraagt! Er zijn er heel wat, maar onderstaande visa zijn het relevantst.

Het eVisitor visum voor Europese toeristen

Het eVisitor Visum wordt in België het vaakst aangevraagd. Het kan worden gebruikt door toeristen maar ook voor zakenreizen. Je kan het eVisitor Visum eveneens gebruiken voor korte studies, trainingen of vrijwilligerswerk en bovendien kan je het zelfs gewoon online aanvragen. Het eVisitor Visum is ideaal om te backpacken in Australië omdat je tot drie maanden in Australië mag verblijven en omdat de kosten voor het eVisitor Visum toch wel een stuk lager zijn dan wat we bij andere visa zien. 

 

Het eVisitor Visum is eigenlijk een gunstmaatregel van Australië ten opzichte van landen waar het goede banden mee heeft, zoals België en Nederland. Het is minder gecompliceerd en goedkoper dan een ETA. Het kent verder dezelfde geldigheidsduur. Beschik je niet over de Belgische of de Nederlandse nationaliteit? Dan moet je wel even nagaan of je zo’n eVisitor Visum wel kan aanvragen. Voor Europese nationaliteiten stelt zich in principe geen probleem.

Voor mij geschikt? Als je de Belgische of Nederlandse nationaliteit hebt en niet tegen betaling gaat werken, is een eVisitor Visum ideaal om tot maximaal 3 maanden te backpacken doorheen Australië.

De Electronic Travel Authority (ETA) als alternatief

De Electronic Travel Authority of ETA is daarentegen niet beperkt tot specifieke nationaliteiten, maar kent verder wel dezelfde eigenschappen als het eVisitor Visum. Het is eigenlijk een digitale reistoestemming voor zij die niet voldoen aan de vereisten die aan het eVisitor Visum verbonden zijn. Ook een ETA kan je online aanvragen, maar er kleeft wel een hoger prijskaartje aan vast. Met een ETA kan eenieder het tot drie maanden lang uitschreeuwen in het Blue Mountains National park.

Voor mij geschikt? Indien je niet aan de nationaliteitsvoorwaarde van het eVisitor Visum voldoet en niet gaat werken tegen betaling, moet je over een ETA beschikken om tot maximaal drie maanden te backpacken doorheen Australië.

Working Holiday visum: ideaal indien je ook wilt werken

Wil je niet alleen reizen doorheen Australië maar ook bijklussen? Veel backpackers werken in de horeca en op boerderijen om nadien weer verder te kunnen reizen. Hiervoor gebruiken ze een speciale Working Holiday Visum.

Via zo’n visum voor Australië kan je er legaal werken. Een must, want tegenwoordig vragen uitzendkantoren er expliciet naar. Een extra voordeel is dan weer dat je tot 12 maanden lang in Australië mag verblijven. Het nadeel? Het kostenplaatje en de administratieve poespas. Je zal nu eenmaal een belastingnummer moeten aanvragen en ter plaatse een bankrekening moeten openen. Of toch indien je er legaal aan de slag hoopt te gaan…

Voor mij geschikt? Wanneer je tijdens het backpacken ook wilt werken, vraag je een Working Holiday Visum aan. Dan kan je tot twaalf maanden werken en verblijven in Australië.

Let wel op, want voor de Working Holiday Visum gelden een aantal bijkomstige vereisten. Jouw paspoort moet na vertrek bijvoorbeeld nog zes maanden geldig zijn en je moet kunnen aantonen dat je tot 5.000 dollar op je rekening staan hebt. De garantie op zelfredzaamheid, noemen ze dat laatste in Down Under. Vergeet tot slot niet dat je maar maximaal 6 maand voor dezelfde werkgever mag werken. Mogelijks moet je dus nog een keer op zoek naar werk.

Tweede Working Holiday Visum? Het kan, maar…

Krijg je echt niet genoeg van Australië? Dan kan je sinds 2005 ook een tweede Working Holiday Visum aanvragen. Je moet dan wel aan een aantal bijkomstige voorwaarden voldoen. Zo moet je bij jouw eerste Working Holiday Visum (i) in een aangewezen gebied en (ii) binnen een specifiek vakgebied of in een bepaalde industrie hebben gewerkt en dit (iii) voor minimaal 88 dagen. Het gaat onder andere om de bouwsector, boomplantages, fruitkwekerijen en ranches.

Door te werken in de horeca spaar je met andere woorden geen dagen op voor een tweede Working Holiday Visum. Maar ach, niet getreurd. Terwijl je al dat lokaal moois van drankjes voorziet, kan je het single bestaan misschien wel van je afschudden. En met een zogenoemde Spouse Visum ben je zo het land weer in. Maar dan moet die relatie natuurlijk wel blijven duren…

Sitemap Blogs
© 2024 — single-reizen.be — development by Harris Software